Københavnsserien

FC Udfordringen er udfordret: Trækker hold

FC Udfordringen – Foto: Carsten Grønbæk

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Serieklubben FC Udfordringen, der huserer i Valby, har været udfordret på spillerfronten. I foråret kæmpede mandskabet med at stille hold i Københavnsserien, men klubben gjorde alt for at finde en løsning til denne sæson. Nu har serieklubben erkendt, at de har måttet trække førsteholdet fra Københavnsserien.

Det betyder, at førsteholdet til næste sæson bliver tvangsnedrykket til Serie 4. FC Udfordringen-formand Ruben Harbo siger til LigaBold.dk, at klubben har været nødt til at tage beslutningen, da mange spillere har søgt væk.

– Vi har rent sportsligt nok vokset lidt hurtigere, end vores setup nødvendigvis berettiger til. Vi er jo en ung klub fra 2004 og har ikke nogen ungdomsafdeling. Klubben har, når der har været flest, kunne mønstre omkring 80 herrespillere. Klubbens kerne er, at vi er en kristen fodboldklub, men vi ønsker at tiltrække spillere uanset deres trosmæssige tilhørsforhold. Der er dog ingen tvivl om, at klubben trives godt med en kerne af spillere, der har valgt klubben til på grund af de værdier, vi står for og i mindre grad for at spille på så højt niveau som muligt.

– En stor del af kernen på det hold, der spillede os op i Serie 1 og Københavnsserien, er stoppet, fordi de er blevet fædre og har købt hus væk fra København, og de spillere, vi fik ind, havde enten ikke helt niveau til Københavnsserien, og dem, der havde, oplevede nok ikke den samme tilknytning til klubben, må vi konstatere. Da proppen så gik ud af projektet i sommer, så vi en stor gruppe spillere forlade klubben og ja, så er det jo den klassiske dominoeffekt, siger 36-årige Ruben Harbo til LigaBold.dk.

Formanden siger, at klubben havde svært ved at stille hold i foråret, hvor assistenttræneren og træneren ofte var med på bænken, og det var ikke holdbart for klubben i længden. Alligevel forsøgte klubben at skabe en blød landing til Serie 1 ved at rykke mange andetholdsspillere op.

– Det kunne godt være vi kunne have fundet nogle spillere med det sportslige niveau rundt omkring i de andre københavnske klubber, men det var egentlig ikke det, vi ville. Vi ville gerne tilbage til kernen af klubbens DNA, og det er at gøre en forskel for både fodbolden og menneskene i København. Derfor besluttede vi at nedskalere vores sportslige ambitioner. Jeg havde dog ikke forestillet mig, det ville nå hertil.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses FC Udfordringen i kamp. Foto: Carsten Grønbæk

Kæmpe mavepuster

Det seneste stykke tid har trukket store veksler på både trænerstaben, bestyrelsen og formanden, men kriser er en del af livet, også i en fodboldklub, siger Ruben Harbo, og klubben har nu fokus på at komme videre, selvom der venter en straf for holdet.

– Nu kigger vi fremad, og selvfølgelig er der en straf, når man trækker et hold. Både oprykningsforbud, og at vi skal starte forfra i Serie 4. Det er en kæmpe mavepuster til det sportslige setup, men vi er også en klub, der mener andet og mere end sportslige ambitioner, så nu trækker vi luft ind. Vores drøm var, at der skulle mere fokus på fællesskabet og klubbens værdier, og det er det sådan set stadigvæk.

Harbo har kun været formand i et halvt år i klubben, og det har været en hård, men spændende start for ham.

– Det har været en udfordrende tid, men også en spændende opgave. Jeg kan mærke, at det virkelig har udviklet mig som leder. Det er hårdt mentalt, fordi forudsætningerne hele tiden ændrer sig og der er mange interessenter, der skal holdes opdateret. En ting er trænere, bestyrelse og spillere, men vi har jo også et ansvar om at handle ansvarligt overfor vores kolleger i det københavnske fodboldmiljø og overfor DBU København. Jeg har dog en stærk og positiv bestyrelse, der har været der for mig, når jeg selv har oplevet frustration og modløshed. De er virkelig nogle fantastiske mennesker, der på bagkant af denne periode, bare insistere på, at vi skal rykke sammen i bussen og dyrke fællesskabet endnu mere, så tusind tak til dem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Holdbillede af FC Udfordringen. Foto: Carsten Grønbæk

Beder for med- og modspillere samt dommere

FC Udfordringen bygger på et kristent grundlag, og Harbo siger, at ’klubbens fremtid er i Guds hænder’. Da han fandt ud af omfanget af udfordringen i klubben, bad han folk om at bede for klubben.

– Jeg skrev med det samme til en gruppe folk, der har været vigtige for klubben over de seneste mange år og bad dem gå i forbøn for klubben. Det lyder måske mærkeligt, men jeg er helt sikker på, at vi ikke er alene med vores udfordringer, og hvis det er meningen, skal vi nok blive velsignet og ledt igennem denne krise, siger Ruben Harbo, der ved siden af sit bestyrelsesarbejde er ansat i folkekirken.

Klubben er meget eksplicit angående værdierne i klubben, og FC Udfordringen ønsker både at skabe en fodboldklub, men lige så meget en familie, hvor sammenholdet er i top.

– Derfor er der også en spiller, der før hver kamp beder for både med- og modspillere og dommeren. Det er med til at sætte det hele lidt i perspektiv. Selvom vi går på banen for at vinde, så er det ikke for enhver pris. Vi vælger også efter et bibelsk forbillede at give ti procent af vores kontingent til velgørenhed. Det ændrer sig ikke, om vi spiller i Københavnsserien eller Serie 4, heldigvis, siger Ruben Harbo til LigaBold.dk.

De næste to halvsæsoner står den nu på andetholdsfodbold, inden førsteholdet starter op igen i Serie 4, og det er klubben afklaret med, siger Harbo, for ’i regn eller slud – vi spiller for Gud’, siger formanden med et smil på læben.

[TheChamp-FB-Comments language="da_DK"]