Jyllandsserien 2 Pulje 4

Jesper Lange drømmer om stor trænerkarriere

Jesper Lange drømmer om stor trænerkarriere

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Jesper Lange har over 200 Superliga-kampe på CV’et og har derfor stor erfaring med at stå over for svære modstandere i pressede situationer. Den erfaring vil han gerne videre til andre fodboldspillere. Den nu 34-årige angriber siger til LigaBold.dk, at han drømmer om at blive træner på fuldtid. I 2019 blev han færdig med sin A-licens.

– Jeg har kastet min kærlighed på trænergerningen. Jeg tog allerede B-licens, da jeg spillede i AGF og har taget min A-licens, som jeg færdiggjorde i 2019. Jeg bruger rigtig meget tid på trænergerningen nu, og jeg har det også som drøm og mål om at gøre det til min levevej at være træner, siger Jesper Lange til LigaBold.dk

Går du og drømmer om at blive Superliga-træner?

– Ambitionen er at gøre trænervejen til en fuldtidsbeskæftigelse, hvilket også kræver, at det er på elite-niveau. Jeg vil rigtig gerne have fokus på specielt den offensive del eksempelvis som en individuel træner eller en assistentrolle. Det optager mig nu og føler, at det er her, hvor jeg kan gøre en forskel både med hensyn til ungdoms- og seniorspillere blandt andet med relationer og afslutningsteknik, samt med brugen af data og muligheden vi har der.

Vil have fokus på det offensive

Jesper Lange vil gerne gå i dybden med specifikke aspekter af fodboldspillet. Her er han optaget af den offensive del og mere specifikt, hvordan angribere afslutter. Han er inspireret af Thomas Grønnemark, der blandt andet er indkasttræner i Liverpool, i forhold til at kunne gøre det til en levevej at have et meget specifikt fokusområde.

– Man kan med det rette fokus hos de offensive spillere højne udnyttelsesprocenten og gøre dem mere bevidste om, hvilken afslutningsteknik, som man med bedre præstation, kan bruge. Agenter vil gerne have spillere, der har en høj udnyttelsesprocent. Så kan man være med til at sætte en proces i gang, som er økonomisk god for klubben, hvis man sætter ind på et tidligt tidspunkt.

– Jeg har mange gange i min karriere prøvet at afslutte, hvis jeg tænkte: ‘hvorfor var jeg ikke mere kølig i den situation?’. Det er med afsæt i det, at jeg mener, at den rolle, som jeg gerne vil have, er berettiget. Angribere skal gerne have stået i en afslutningssituation, som de oplever i en kamp, og det skal øves mange gange i løbet af en uge. Både hvordan man sparker, og hvad man sparker efter, siger Jesper Lange.

Har du sat noget tidsperspektiv på, hvornår du godt kunne tænkte dig at være assistent eller angrebstræner i eksempelvis en Superliga-klub?

– Jeg er egentlig klar fra i morgen, hvis du har jobbet til mig, men det er også en proces. Morten Nordstrand har eksempelvis fået en rolle i FCK, der også lidt spreder sig ud på akademiet. Morten ‘Duncan’ Rasmussen er ansat som angrebstræner i FC Midtjylland, men også på akademiet i FC Midtjylland. Jeg har eksempelvis ikke indsigt i hvilke træningsmetoder, som Morten ‘Duncan’ bruger, men det er da sådan en rolle, som den er beskrevet, som jeg drømmer om at få.

– Det kræver dog også, at man som klub har ressourcerne og prioriterer den del, og at det vil højne prisen på de spillere, som der er på holdet, efter et par år. Det er også vigtigt, at angribere sparker på den rigtige måde, så det ikke bliver tilfældigheder, der afgør det. Mit mantra er, når jeg træner, det er: ‘Brug indersiden, brug indersiden’ – indersiden af hovedet og så vidt muligt, så er indersiden den afslutningsform, der er nemmest at kontrollere. To gange inderside skulle derfor gerne give højere udnyttelsesprocent.

Har du nogle tilbud, som du tygger på, eller afventer du lidt?

– Jeg rører godt rundt i gryden. Jeg er selvfølgelig i gang med at snakke med mit netværk. Jeg er også tilknyttet ude i EfB på akademiet der og har træninger med U19 og U15 og u-trupstræning. Derudover arbejder jeg med individuel træning i SGI (Sædding/G IF, red.), så jeg er i gang med at få en masse erfaring. Mit mål er at gøre det til en levevej, og jeg arbejder hårdt på det, som jeg altid har gjort. Jeg er sikker på, at jeg kan hjælpe med at skabe resultater i samarbejde med den klub, som jeg nu kommer til.

For Jesper Lange er det vigtigt, at projektet er det rette. Lange vil gerne bidrage med træning, der kan udvikle specielt unge spillere til at blive mere professionelle fodboldspillere.

– Første step for mig vil være at arbejde bredt i en eliteklub, hvor jeg kan være med til at udvikle spillere ud fra en holistisk tilgang. Jeg har stadig ydmygheden med fra min fodboldkarriere. Jeg har altid set mig selv som et normalt menneske, der hedder Jesper, og der var så nogle, der kunne lide mig på grund af min fodbold. Det gør mig jo ikke værre eller bedre. Den interesse, som der har været i mig og den tilgang, er jo naturligvis dalet efter, at jeg ikke spiller professionel fodbold mere. Det har været lidt hårdt for mig. Jeg har ikke ændret mit syn på andre mennesker, fra da jeg spillede selv, til jeg stoppede.

– Den er dog ændret angående mig, da jeg ikke selv spiller mere. Det er en mental ting. Hvis jeg kan bidrage til, at de unge mennesker dyrker deres passion og udvikler sig med hjælp fra mig, men at de stadig har fokus på deres præstation og indsatser som menneske, så det ikke bliver så resultatorienteret for resultatets skyld.

– Hvis jeg kan bidrage med nogle redskaber hos de unge, som de også kan bruge, selv hvis de ikke bliver professionelle fodboldspillere, så er det en stor del af min mission. En del af dem skal jo så gerne kunne leve af at spille fodbold, men det skal ikke kun være det, som er succeskriteriet. Succeskriteriet er også at danne det hele menneske, og det kommer sig af den holistiske tilgang. Det er svært.

Vil ikke være cheftræner nu

Den tidligere Esbjerg- og AGF-spiller har dog ambitioner for fremtiden og vil gerne ind i et professionelt setup.

– Jeg vil være klar til at tage et job i morgen i Superligaen eller 1. division. Det er drømmen og målsætningen at være med til at bidrage til et team. Det handler ikke bare om, at jeg skal komme og sige noget. Den måde, som jeg træner på, omhandler også den spillestil, som det hold, som jeg skal træne, har. Det betyder, at jeg ikke fra i morgen kan lægge øvelserne ud. Her skal man ved hjælp af dialog finde frem til, hvordan man bedst griber det an.

Er du interesseret i et cheftræner-job?

– Lige nu er det ikke mit fokus, men det kan det hurtigt blive. Jeg har det ikke sådan, at jeg først skal være assistent og så cheftræner. Lige nu er det at være en specialtræner eller en assistent, det som der fylder. Min motivation er at lave noget, jeg brænder for at udvikle spillere uanset aldersgruppe. Det er ikke for pengenes skyld.

Jesper Lange er meget passioneret angående sin trænerkarriere, og han har allerede været i arkiverne for at se tidligere mål fra Superligaen.

– I forhold til angrebstræner, så analyserer jeg samtlige mål i Superligaen, angående hvordan de er blevet scoret, for at gøre det så evidensbaseret som muligt ved at være lidt nørdet i databehandlingen, så man er mere skarp på, hvad man skal træne. Det har jeg brugt meget tid på foran computeren for at kigge og notere, siger Jesper Lange til LigaBold.dk.

Jesper Lange har tidligere været spillende assistenttræner i Ringkøbing IF. Han spiller stadig fodbold, og det gør angriberen i Jyllandsserie-klubben Sædding/G IF.

[TheChamp-FB-Comments language="da_DK"]