Kamper: Har ambition om at blive SL-træner

Jonas Kamper – Foto – Kolding IF

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

En dansk A-landskamp, 266 Superliga-kampe og opgør i den tyske Bundesliga.

Jonas Kamper oplevede lidt af hvert som professionel fodboldspiller, og nu tager Kamper hul på et nyt kapitel af fodboldlivet.

38-årige Kamper blev i sommer ansat som U19-cheftræner i Kolding IF, men den tidligere Superliga-spiller har større ambitioner for trænerkarrieren.

Jonas Kamper siger til LigaBold.dk, at han begynder på UEFA A-trænerkurset til januar, og det er der en helt bestemt grund til. Han har nemlig store ambitioner for trænerkarrieren og går efter at blive Superliga-træner en dag.

Kamper slår dog fast, at han er glad for at være i Kolding nu.

– Jeg skulle starte et sted, og der var også andre muligheder, men jeg har været lidt begrænset, da jeg ikke har haft den rigtige trænerlicens. Henover sommeren stod Kolding der, og Kolding-projektet tiltalte mig så meget, blandt andet det med at arbejde med unge spillere. Det, tror jeg, er godt for mig at starte med.

– Jeg er ikke dygtig nok endnu til at skulle være træner for et Superliga-hold eller arbejde omkring et Superliga-hold, men det er helt sikkert noget, jeg har som ambition på sigt. Det kan være, at det bliver i KIF (Kolding IF, red.), men det kan også være, at det bliver på en anden adresse.

– Lige nu er jeg i KIF omkring deres U19-drenge. På de måneder, hvor jeg har været her, har jeg udviklet mig sindssygt meget og blevet meget klogere på mig som træner, men jeg kan også se, at jeg har formået i samarbejde med det dygtige trænerteam at rykke drengene, hvor man er en del af en proces, der går den rigtige vej. Det er noget, som jeg har savnet, siden jeg stoppede min egen karriere, siger Jonas Kamper til LigaBold.dk.

Så den store drøm er at træne et Superliga-hold?

– Ja, det kan det sagtens. Lige nu synes jeg, at det er voldsomt interessant at arbejde med ungdommen og give tilbage til der, hvor jeg selv stod for mange år siden i forhold til den transition med at gå fra at være ungdomsspiller til at skulle være førsteholdsspiller på seniorniveau. Det er svært for klubben men også for spillerne både på og uden for banen med skole, familie og interesser. Det er der, hvor fårene bliver skilt fra bukkene. Det, synes jeg, er voldsomt spændende, men det er klart på sigt, at der kan det sagtens være, at jeg gerne vil arbejde med seniorspillere.

– Der, hvor jeg er lige nu, udvikler jeg mig hver eneste dag i Kolding, men jeg har ambitioner om, hvor langt jeg kan drive det til. Jeg startede med ikke at kunne binde mine egne støvler på grønsværen på en pløjemark i Nykøbing Falster, så starter drømmene, så det er helt sikkert noget, som jeg godt kunne tænke mig på sigt, helt sikkert.

Vil gerne lære fra sig

Jonas Kamper vil gerne se, hvor langt trænertalentet kan række, og han prøver hele tiden at dygtiggøre sig, og lige nu brænder han for trænerfaget.

Den tidligere topspiller mener, at han kan bidrage med mange facetter grundet sin store erfaring.

– Jeg har noget erfaring med i bagagen, og der ligger en masse passiv viden, som jeg bliver mindet om hver eneste dag. Når vi sidder at brainstorme på trænerkontoret, så bliver der gravet dybt i den passive viden fra min karriere. Det er bare fedt at kunne bruge alle mine erfaringer til at hjælpe. Det motiverer mig.

Kamper ved dog godt, at der skal meget til for at blive en dygtig træner, og derfor er han også meget ydmyg i forhold til trænerfaget.

– Jeg er grøn på nogle områder, men jeg har prøvet det på egen krop. Det ser jeg som essentielt i forhold til at kunne give noget videre til spillerne. Det er ikke noget, som man kan læse sig til på et trænerkursus. Det er noget, som man har i bagagen. Jeg er stadig meget bevidst om, at bare fordi man har været så heldig af at leve af at spille fodbold, så er det ikke ensbetydende med, at man også er en god træner. Jeg er grøn og skal lære meget angående det taktiske. Jeg har en idé om, hvordan jeg gerne vil være.

– Jeg har haft 16-18 trænere igennem min fodboldkarriere, og jeg har plukket lidt fra dem alle, som, jeg føler, vil være den perfekte træner for mig. Det kan godt være, at jeg ender ud med at være en helt anden, når jeg om nogle år finder ud af, hvem jeg er som træner. Det kan være, at jeg bliver en type træner, som jeg ikke hundrede procent brød mig om. Det må tiden vise.

– Den her spillererfaring gør, at jeg kan sætte mig ind i drengenes hoveder i forhold til forståelse og give og modtage beskeder. Jeg kan give nogle råd og erfaringer inde på banen, så det, synes jeg, er brugbart. Det bruger jeg hver eneste dag på og tænker, hvordan jeg ville reagere som spiller i forhold til den givende situation, som der ville være uden for banen. Så det vil jeg inddrage i min evaluering af spillerne, siger Jonas Kamper til LigaBold.dk.

38-årige Jonas Kamper er også inde omkring førsteholdet i Kolding, hvor han blandt andet hjælper Kristoffer Wichmann og Niki Zimling, når tiden er til det.