Peter Bonde: Næstved skal forstærke sig

Peter Bonde – til højre – Ulrik Balling – til venstre – Foto – Næstved Boldklub

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Den tidligere assistenttræner for Herrelandsholdet Peter Bonde kommer i næste sæson til at stå spidsen for Næstved Boldklub, der er en del af 2. division med den nye struktur, og klubben er allerede ved at forberede sig til den nye sæson.

Peter Bonde siger til LigaBold.dk, at Næstved i øjeblikket er ved at kigge på forstærkninger til holdet, som klubben har brug for til den kommende sæson, og det bliver derfor én af Bondes første opgaver som cheftræner for Næstved.

– Vores sportschef er i gang med at undersøge markedet, da vi skal have forstærket os på et par positioner, så klubben er i gang med at forberede sig på efterårssæsonen. Man kan jo sige, at det har været kaotisk i Næstved i et par år med ejerkreds og ekstremt mange trænerskifte.

– Nu har man sagt, at der skal ro på, og så starter man lidt forfra på nogle parametre, angående hvordan man har tænkt sig at drive en fodboldklub, siger Peter Bonde til LigaBold.dk.

Peter Bonde siger, at han kommer til at have fokus på at binde akademiet og divisionsholdet bedre sammen, så førsteholdet kan få mere glæde af klubbens unge talenter, men Peter Bonde har selvfølgelig også øje for at levere gode resultater på banen.

– Man vil altid gerne lykkes og lave resultater. Vi har fokus på at skabe en trup og en kultur ude i Næstved, som vi kan stolte af og være langtidsholdbar, og når vi får lagt det på plads, så begynder vi at bygge ovenpå. Der er en klar intension om at rykke akademiet tættere på divisionsholdet, så U17- og U19-akademiet er tæt sammen.

– Vi kommer også rent fysisk til at være tæt sammen i omklædningsrummet. Vi har jo fået 15. højeste klublicens her for lidt siden af DBU, og det er jo lige uden for ligaen (Superligaen, red.), så der foregår et fornuftigt arbejde på akademiet i Næstved, og det skal vi jo også have gevinst af på divisionsholdet.

Hvor vigtigt er det for dig, at der er en rød tråd i forhold til arbejdet på tværs af klubben?

– Det er altafgørende. Det altafgørende for mig er at være i et elitemiljø, hvor man ikke nødvendigvis behøver at være enige, men man skal have en retning, og der skal være noget sparring og diskussion, for at vi kan flytte os, så kan vinde nogle fodboldkampe og lave nogle bedre fodboldspillere.

– Det er hele det miljø, som jeg er fascineret af. Banerne er gode, stadionet er godt, omklædningsrummene er nyistandsatte, der er trænerrum og styrkerum, alt spiller.

– Så kan man grine af det og sige, at det skal være fodboldspillerne (der skal være fokusset, red.), men jeg vil vove den påstand, at når spillerne mærker, at alt omkring dem er seriøst og professionelt, og faciliteterne er i orden, så vil der også komme bedre resultater ud af det. Det er hele pakken.

Interessant projekt

Næstved har en speciel plads i Peter Bondes hjerte, da han tidligere har været spillet i den sydsjællandske klub, og Bonde har også været cheftræner ad to omgange i 1990’erne. Derfor kender han mange i klubben, og Næstved er ‘hans’ klub.

Der er dog det spændende projekt, der har været den primære årsag til, at han har valgt at takke ja til jobbet.

– For mig handler det om, at projektet er interessant, og at jeg kan se, at hvis vi gør det ordentligt, så kan der komme noget rigtig interessant og godt ud af det. At jeg så også har nogle følelser med i spil og kender mange mennesker og er involveret på den led også, det ser jeg kun som en ekstra gevinst, men det var ikke det, der var det afgørende.

Kender ikke meget til 2. division

Den nye cheftræner i Næstved erkender, at han ikke har den store viden om holdene i 2. division endnu, så Bonde er glad for, at han har et vidende team omkring sig, så han kan suge viden til sig.

– Jeg er rigtig glad for, at de tre medtrænere, som jeg har, kender rigtig meget til rækken, fordi mit kendskab til 2. division er ikke i nærheden af at være tilfredstillende. Jeg skal først opbygge den viden. Til gengæld ved Kenneth Gangsted, Ulrik Balling og Dan Petersen alting om det, så dem skal jeg læne meget op af, siger Peter Bonde og tilføjer:

– Jeg vil nok i starten langt hen ad vejen fokusere på vores eget hold, hvor jeg sparrer med mine kolleger om, hvem vi skal spille mod. Jeg kan ikke sige, om vi skal vinde eller rykke op. Det er ikke det, som der fylder for mig lige nu, men det, tror og håber jeg på, kommer, når vi har fået sat det her skib ordentligt i søen.

Det er meget vigtigt for Bonde, at han sammen med Næstved arbejder mod et fælles mål ud fra klubbens ønsker. Derfor kommer den 63-årige rutinerede træner ikke til at ændre noget radikalt i klubben.

– Jeg bestemmer ikke, hvordan spillestilen skal være. En klub med respekt for sig og en seriøs klub i min verden har en måde og en stil, som de gerne vil spille fodbold på, og så finder man en træner med små justeringer.

– Jeg har igen læst Næstveds spillestil igennem, og den kendte jeg selvfølgelig i forvejen, men det var for at tjekke op på den igen. Der kan jeg snildt stå inden for 80-95 procent af det, og som der står i spillestilsmodellen, så handler det også om, hvilke spillere som man har, hvilke modstandere man møder og så videre.

– Det, som der sker mange gange, er, at en klub ansætter en træner, der laver det hele om. Så går der en måned, og så bliver han fyret, så kommer der en ny træner, der så laver det om.

– En sund klub i min verden er en klub, der har et sportsligt fundament, og vi har den her vej, som vi vil gå, og hvilken personprofil kunne vi forestille os ville passe til det her. Så jeg har købt ind på at agere i det univers, som Næstved har valgt at ville arbejde med, og det, synes jeg, er sundt, siger Peter Bonde til LigaBold.dk.

I den nye sæson af 2. division skal Næstved Boldklub duellerer mod B93 Skive IK, Aarhus Fremad, Kolding, Middelfart, Thisted, Brabrand, HIK, AB, Hillerød og FA 2000.