Sjællandsserien Pulje 2

Serie-chok: Klub ophæver med succestræner

Jan Faber – Foto: Vordingborg IF

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

I de seneste fire år har serieklubben Vordingborg IF haft Jan Faber som cheftræner i klubben, og han har været på noget af en rejse med klubben.

Da han overtog holdet, var mandskabet i Serie 2, men på blot tre år fik han holdet op i Danmarksserien. I denne sæson huserer holdet i Sjællandsserien, og her går holdet på vinterpause på en femteplads i Sjællandsserien Pulje 2.

Fremover bliver det dog noget overraskende uden Jan Faber som cheftræner ved roret, som i april 2021 ellers valgte at forlænge kontrakten til 31. december 2023.

Vordingborg-formand Morten Brandt siger til LigaBold.dk, at klubben har valgt skille sig af med Faber som træner, da omkostningerne til førsteholdet er for store.

– Den seneste tid har vi haft en opgave om at få økonomien til at hænge sammen i klubben. Herresenior har været den mest udgiftstunge post, som vi har haft, så er det også der, at vi har startet på økonomien. Det betyder noget fremadrettet for det setup, som vi kommer til at køre med, så når vi har opsagt samarbejdet med Jan (Jan Faber, red.), så handler det ikke om Jan som sådan, det har været, at vi har skullet kigge på de samlede omkostninger til trænerne, og det betyder, at vi har måttet se, at det setup, som vi kommer til at køre videre med, kommer til at se ud.

– Når tingene kommer til at ændre sig så radikalt, som det kommer til at ændre sig hos os i forhold til måden at gøre det på, og de ting, som der vil være omkring et førstehold, så har det været naturligt at se, at Jan ikke var den, der skulle være en del af det fremadrettet.

– Det er ikke fordi, vi ikke ville beholde han, men de samlede omkostninger har vi været nødt til at kigge op. Nu har vi været nødt til at kigge fremad, hvad det kommer til at betyde, og hvad vi gør fremadrettet, siger Morten Brandt til LigaBold.dk.

Radikale ændringer

Formanden fortæller, at der kommer til at ske flere radikale ændringer i klubben.

– Når man reducerer budgettet til omkring en tredjedel, så vil det sige, at det betyder noget, i forhold til hvilke goder, om vi kører i bus, når vi skal til kampe, og er der mulighed for at få behandling til spillere, der er skadede eller har brug for at kunne restituere hurtigt. Er der mulighed for at have ressourcer til nogle flere sociale arrangementer, alle sådan nogle ting.

– Vi har haft spillere, der har været på amatøraftaler, hvor man kan få de her 3.000 kroner, som er skattepligtige. Det er nogle ting, som der ophører, så betyder selvfølgelig rigtig meget for de vilkår, som man har været på, og det er det, som jeg mener med radikale ændringer. Det ændrer sig.

Jan Faber forlængede for kort tid siden sin kontrakt til slutningen af 2023. Hvad er der sket? Er det sponsorer, som vi ikke vil være med mere?

– Nej, det er det bestemt ikke. Vi har faktisk skabt mere økonomi de seneste år, også med hjælp fra vores erhvervsliv. Når vi kiggede på det i sommer, da Jan forlængede sin kontrakt, så satte vi os også sammen med spillerne på det tidspunkt og skar ind til benet i det budget, der var, så vi har faktisk lavet nogle øvelser, inden vi er kommet dertil nu.

– Samtidigt var det også med nogle forhåbninger om, at vi kunne skabe den her økonomi, som der skulle til for at matche nogenlunde det setup, som vi har kørt med indtil videre.

– Det har vi troet på og gået med, men vi må på et tidspunkt også se de barske realiteter i øjnene, inden det er for sent, og det føler vi, at vi som bestyrelse har været nødt til at gøre nu. Vi har knoklet for det hele vejen, men der er nogle kendsgerninger, som vi ikke kan ændre på.

Du mener ikke, at der var nogen chance for, at bestyrelsen og Jan Faber kunne blive enige om en ny aftale på andre vilkår?

– Nej, ikke som situationen er nu, nej, det kan vi ikke. Vi skilles ikke efter min opfattelse som uvenner eller noget, og jeg har også talt med Jan flere gange det seneste døgns tid, så jeg synes, at det på mange måder er rigtig ærgerligt i forhold til mange af de spillere, der har været til at give os nogle gode oplevelser.

– Så er det hård kost og barsk, men det er i sidste ende også os som bestyrelse, der er nødt til at træffe de beslutninger, der er svære, men som også er nødvendige, fordi det er en klub, som skal drives videre og skal hænge sammen.

Stort arbejde

Formanden siger, at han er ærgerlig over, at det nået hertil, at Vordingborg har måttet opsige samarbejdet med Jan Faber, men det er en nødvendighed.

– Vi har knoklet benhårdt, og jeg har selv været en del af det arbejde, som omhandler den økonomi, der skal til. Hvis vi ikke havde syntes, at det skulle være Jan, så skulle vi have stoppet det for længe siden, så havde vi ikke forlænget aftalen i sommer. Hvis vi ikke havde troet på det, så var vi aldrig kommet hertil, hvor vi er nu. Vi har prioriteret en stor økonomi angående herresenior, men det har været svært at skaffe, og det føler jeg, at vi har haft åbne øjne for hele vejen igennem.

– Det kan bare ikke bære længere. Når vi forlængede kontrakten med Jan i sommer, så er det fordi, vi troede, at det kunne lykkes at skaffe den økonomi, der skal til, og det kan også godt være, at det kommer på sigt, men det gør det ikke lige nu.

Flere frivillige, der har været inde omkring Vordingborgs hold i Sjællandsserien, har valgt at stoppe, og formanden mener, at det venter et benhårdt stykke arbejde for klubben det næste stykke tid.

– Der venter et meget stort arbejde. Når der bliver lagt meget hjerteblod omkring et førstehold, som man har været en del af som frivillig, så kan jeg sagtens forstå, at det nu (Jan Faber, red.) ikke skal være der, så vælger de at træde ud. Det kan jeg sagtens forstå. Det betyder, at vi skal kigge ind i, hvordan vi får skabt en ny og samlet herreseniorafdeling.

– Det tænker vi os rigtig godt om. Det handler ikke bare om at finde en ny træner. Det handler om at finde de rigtige personer, som kan se sig ind i de vilkår, som der er og er villige til at lægge et benhårdt arbejde i at opbygge en ny herreseniorafdeling op igen. Så det kræver sindssygt meget arbejde, og nu tager vi arbejdshandskerne på.

I den her beslutning i forhold til Jan Faber. Har spillerne været med på råd?

– Der har ikke været en proces omkring det. Beslutningen, om hvordan vi realiserer den økonomi, som der er eller ikke, det er et bestyrelsesanliggende i den her proces, siger Morten Brandt til LigaBold.dk.

Vordingborg skal dermed på jagt efter en ny træner til strabadserne i Sjællandsserien i foråret 2022.