Serie-stjerner: Fik rap over nallerne i SL-trup

Nichlas Rohde - Foto - B 1908

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Der var store forventninger til Nichlas Rohde, da han som ganske ung blev en del af FC Nordsjællands Superliga-trup. Angriberen fik debut for den nordsjællandske klub 7. august 2011 som 19-årig mod Silkeborg, og her nettede Rohde.

Den nu 28-årige angriber siger til LigaBold.dk, at tiden i FC Nordsjælland var en tid med op- og nedture. Han var blandt andet med til at vinde klubbens eneste mesterskab indtil videre i 2012.

– Den husker jeg tilbage på som den mest professionelle klub, som jeg har været i. Jeg havde jo vores nuværende landstræner Kasper Hjulmand som træner, som nok er Danmarks bedste træner. Hele setuppet omkring et Superliga-hold er bare meget større.

– Min første seniorsæson i FC Nordsjælland, der vandt vi også det danske mesterskab. Der spillede jeg fem Superliga-kampe, og det var kæmpestort.

– Det er noget helt andet end nu, og også det, som jeg har spillet på i de senere år i 2. division. Det var en god tid, og jeg var virkelig glad for at have været en del af en Superliga-trup i tre et halvt år. Jeg fik så aldrig slået igennem på den måde, som jeg havde håbet på, da jeg var 19 år gammel. Jeg fik dog nogle kæmpe oplevelser.

– Jeg scorede i min Superliga-debut mod Silkeborg og fik to Europa League-kampe mod Sporting Lissabon blandt andet på deres stadion. Det var en megafed oplevelse, siger Nichlas Rohde til LigaBold.dk.

Den helt store succes i FC Nordsjælland udeblev dog. Han nåede blot en håndfuld kampe og var i flere omgange udlejet til andre klubber. Rohde fik hurtigt at vide, at han var bag køen i den nordsjællandske klub, og det var med til at slå angriberen ud af kurs. Fodboldverdenen kan være barsk, og det har Rohde mærket på egen krop, pointerer han.

– Min største udfordring i min fodboldkarriere er min mentalitet. Det har altid været den største udfordring. Ikke så meget, da jeg var yngre, for der tog jeg hovedet under armen og bare spillede derudaf og var ydmyg og gav den maksimalt gas.

– Da jeg blev lidt ældre og begyndte at tænke over tingene, og hvordan man egentlig bliver behandlet i fodboldverdenen. Det med, at alle er helt oppe at køre, når det går godt, og når det går mindre godt, så snakker folk ikke så meget til én. Den verden er jeg ikke født ind i, og den ikke er så fed.

– Da jeg fik nogle rap over nallerne i FC Nordsjælland, hvor jeg ikke var en del af truppen. Så blev der ikke snakket så meget til én, når man ikke var med. Det satte sig bare dybt i mig, og der er jeg nok meget ærekær. Det har jeg ikke været så god til at tolerere. Hvis jeg havde en anden slags fodboldmentalitet, som mange unge har, der bare vil give den gas og vil frem i fodboldverdenen for enhver pris, så havde jeg nok fået nogle flere oplevelser. Det er jeg helt sikker på, men det var mit sind ikke skabt til.

Inferno i Kasakhstan

Nichlas Rohde blev i to omgange udlejet til islandske Breidablik. Først i et par måneder i sommeren 2012, hvorefter han spillede en hel sæson fra april til december 2013. Et af de helt store højdepunkter for Rohde kom netop i en europæisk kamp for Breidablik på udebane.

– Der er mange store oplevelser. Jeg blev også lejet ud til islandske Breidablik over to omgange, fordi jeg blev vejet for let i FC Nordsjælland. Der spillede jeg faktisk seks Europa League-kampe og mødte et hold fra Kasakhstan. Vi mødte også Sturm Graz, som vi slog ud. Jeg tror, at holdet fra Kasakhstan hed FK Aqtöbe. Der spillede vi blandt andet på deres stadion, og der er en helt anden fodboldmentalitet dernede.

– Tilhængerne var helt hjernedøde. Den oplevelse i Kasakhstan står faktisk større for mig. I forhold til Sporting Lissabon-kampen med FC Nordsjælland, der fik jeg ti minutter i begge kampe. Her startede jeg inde og kom gående ind til de her hjernedøde fans, der stod og piftede, siger Rohde og fortsætter:

– Jeg har aldrig hørt så meget larm i mit liv, som jeg hørte til den kamp. Den husker jeg som den fedeste oplevelse. Det var dog også en stor oplevelse at vinde det danske mesterskab med FC Nordsjælland. Derudover var den sidste kamp i 1. division for AB, hvor vi skulle bruge et point for at overleve, og jeg scorede i 93. minut til 3-3 (mod HB Køge i 2014, red.). Den står også snorlige, da vi overlevede i 1. division på grund af det mål. Det var også en hel vild oplevelse. Det vil jeg nok fremhæve fra min karriere, og det som jeg husker tydeligst.

Efter det første lejeophold i Island var Rohde overbevist om, at han skulle hjem og bevise noget i FC Nordsjælland. Hjulmand havde dog helt andre planer.

– Da jeg kom hjem fra Island, var jeg totalt klar på at give den maksimalt gas og spille mig på holdet igen i Nordsjælland. Jeg tror også, at Hjulmand tog mig ind på kontoret og sagde, at jeg var ret langt nede i rækkerne. Der sagde jeg, at det ville jeg gerne modbevise. Jeg skulle nok vise, at jeg var god nok til at spille, siger Rohde med et smil.

Grunden til, at det netop blev til to islandske eventyrer for Rohde, skal findes i Kasper Hjulmands bekendtskab til den daværende træner for Breidablik Olafur Kristjansson, der nu er Esbjerg-træner.

– Det var faktisk, fordi jeg kom ind på Hjulmands kontor i sin tid, og han sagde, at jeg var fjerdevalg på angrebspositionen. Derfor sagde han, at jeg højst sandsynligt ikke kom til at spille så mange kampe i den sæson. Han havde så en kollega Olafur Kristjansson, og ham fik jeg så som træner i Island. Hjulmand og ham kendte lidt hinanden, så det var den vej igennem, at kontakten blev skabt.

– Så spurgte Hjulmand, om jeg var interesseret i at tage et lejeophold deroppe. Jeg var jo single og en ung gut, der gerne ville give den noget gas og spille nogle kampe. Så jeg slap, alt hvad jeg havde herhjemme og tog derop og gav den gas og fik én på opleveren. Det var også en stor oplevelse.

Kunne du mærke en stor forskel ved at spille fodbold i Island?

– Ja, der var forskel også niveaumæssigt, fordi Superligaen er bedre end den islandske række. Det passede måske meget godt til mig dengang, fordi jeg ikke var god nok til Superligaen på det tidspunkt. Jeg vil mene, at den islandske række har nogenlunde niveau med 1. division herhjemme.

– Min kammerat Tobias Thomsen, som lige har været derop, siger, at den er bedre, end da jeg var der. For mig var det godt at komme en tand ned, så man spillede på lidt lavere niveau, men stadigvæk fik en masse kampe. Derudover skulle jeg stå på egne ben, bo alene og snakke engelsk. Det var også en ordentlig oplevelse at se en anden kultur.

Bagsiden af medaljen

Efter de to lejeophold i Island blev Rohde med det samme udlejet til AB i foråret 2014. Derefter var tiden i FC Nordsjælland forbi.

Den store succes i FC Nordsjælland blev det aldrig til, men det har Rohde det okay med i dag. I sommeren 2014 skiftede Rohde permanent til AB.

– Jeg hviler meget godt i, at jeg skulle ikke være professionel fodboldspiller på højt niveau i mange år. Det kunne selvfølgelig have været fedt, og de fleste professionelle fodboldspillere lever også et fedt liv, men der er også en bagside af medaljen, når man spiller på professionel plan. Den bagside, synes jeg ikke, var det værd. Man giver også afkald på rigtig mange ting, og jeg kan også godt lide at sidde og få et glas vin i weekenden nu med min familie. Det kan man bare ikke på samme måde med venner og familie, når man har professionel fodbold.

Hvornår kom du til den erkendelse, at fodboldverdenen ikke lige var dig?

– Det var nok i FC Nordsjælland-tiden, at jeg mærkede det for første gang, men det var nok først senere hen. For jeg ville også gerne nå langt med min fodboldkarriere i FC Nordsjælland og også, da jeg blev lejet ud til Island, og da jeg blev lejet ud til AB første gang – der havde jeg stadig kæmpe ambitioner med min fodbold.

– Efter en to-tre år i AB, hvor vi også røg ned i 2. division. Der havde jeg evalueret min korte fodboldkarriere på det tidspunkt. Jeg fandt ud af, at det, der var galt for mig, var, jeg havde svært ved at rejse mig, når jeg fik et rap over nallerne. Jeg har svært ved ikke at tage ting personligt. Når det går godt, klapper alle af dig, og alle synes, at du er den fedeste fyr, og når det går mindre godt, så er du luft. Det bryder jeg mig ikke om.

Gode år i AB

Nichlas Rohde endte med at være i AB i samlet seks et halvt år inklusiv det halve år på lejekontrakten. Det var en god fodboldtid, hvor han til sidst fandt ud af, at AB-truppens unge gennemsnitsalder ikke passede til Rohde, i forhold til hvor han stod i livet.

– Overordnet ser jeg tilbage på min tid i AB som nogle rigtig gode år. Jeg var der i seks et halvt år, så det er ikke for sjov, at man har været i den samme klub i så lang tid. Det var rigtig positivt at være i AB, men der har også været rigtig mange forskellige spillertrupper undervejs. Der er blevet skiftet meget ud. Vi skiftede også til at være i 1. og 2. division, så det var lige med at finde spillerne til de forskellige rækker.

– De fleste spillere gad ikke spille i 2. division. Det var faktisk også kun mig, der hang ved til sidst i AB. Der kom rigtig mange unge drenge op de sidste år, som også er nogle fine gutter, men nok bare lige var et andet sted i livet, end hvor jeg er nu. Jeg har jo fået et barn, og så kommer der 20 19-årige gutter og styrer omklædningsrummet. Det gjorde også, at jeg ikke gad at være der mere, siger Rohde og fortsætter:

– Fire træninger om ugen, det gad jeg ikke mere. Derudover så tror jeg, at folk hyggede sig meget godt i omklædningsrummet, men det var ikke sådan en stemning, som, jeg synes, var hyggelig. Primært på grund af, at folk var så unge. I AB kører de nu med en gennemsnitsalder på under 20. Det er helt vildt, så unge spillerne er. Det er lidt FC Nordsjælland-light.

Angriberen mener selv, at han var allerbedst, da han var 19 år og var ny spiller i FC Nordsjælland. Derefter gik karrieren stille og roligt ned ad bakke.

– Jeg er bare en spiller, der bliver bedre, når jeg spiller med nogle rigtig gode spillere. Jo højere niveau, som de spiller på, jo bedre bliver jeg. Jeg startede jo i Superligaen, så spillede jeg i den islandske række, så 1. division, 2. division og nu Danmarksserien. Så jeg har selv fulgt lidt med i niveau, men har forsøgt at holde et vist niveau. Man bliver bare påvirket meget af dem, som man spiller med og mod, siger Rohde.

I løbet af karrieren i Superligaen og i de europæiske kampe stod angriberen over for flere verdensklassemodstandere, og han husker specielt et par stykker.

– Den bedste spiller, som jeg har stået over for, må næsten være Daniel Carrico i kampene mod Sporting Lissabon. Han var en sindssyg god midtstopper. Jeg spillede jo sammen med Jores Okore og Andreas Bjelland, som også er gode midtstoppere, når man spillede over for dem til træning.

– Jeg spillede faktisk sammen med Sverrir Ingi Ingason, der efterfølgende har spillet i spansk og russisk fodbold. Dengang kunne man bare se, at han var så god, selvom han var ung. Han var også svær at spille over for.

Nu er Nichlas Rohde en del af Danmarksserieklubben B 1908, hvor han har været siden august.

Den 28-årige angriber fik fem Superliga-kampe for FC Nordsjælland, og han er noteret for over 100 kampe for AB.