Jyllandsserien Pulje 3

Serie-stjerner: Forlod EfB grundet Troels Bech

Tommy Løvenkrands – Foto – Sædding/ G IF

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Tommy Løvenkrands fik sig noget af en start på fodboldkarrieren. Gladsaxe-klubben AB var interesseret i den vævre kantspiller, men Løvenkrands fik en meget klar besked, da han skulle til prøvetræning. Han kom dog igennem nåleøjet og blev en del af AB’s førsteholdstrup i 1998. Starten var ganske tumultarisk, siger den i dag 46-årige Tommy Løvenkrands til LigaBold.dk.

– Min AB-tid var lidt omtumlet, fordi jeg kom derud og fik en prøvetræning i sin tid. Jeg fik at vide, at jeg havde 14 dage til at bevise, og det gjorde jeg så. Så fik jeg besked på, at jeg skulle have debut i påsken, hvor jeg så brækkede skinnebenet i en testkamp. Det første år gik næsten med, at jeg havde brækket mit skinneben, så det var lidt hårdt at komme efter. Der gik ti måneder med den skade, og så kom jeg tilbage igen. Der var min kontrakt næsten udløbet, men jeg fik heldigvis forlænget, og jeg kom op og spillede igen. Det var en superfed tid i AB med alle drengene og Christian Andersen og alt det i sin tid. Vi havde et sindssygt godt hold på det tidspunkt, siger Tommy Løvenkrands til LigaBold.dk.

Han fik debut for AB i Superliga-sammenhæng 27. marts 1998, da han blev skiftet ind i stedet for Søren Andersen efter 65 minutter i Gladsaxe-klubbens 0-3-nederlag til OB. Tommy Løvenkrands bed sig mere og mere fast på holdet, og i 2000 var der bud efter kantspilleren fra Skotland. St. Johnstone fra den bedste skotske række ville have Løvenkrands, og han husker tydeligt sin testkamp for klubben.

– De havde været ovre at se mig, og så spurgte de, om jeg ville komme derover og være med til en prøvetræning. Det sagde jeg så ja til. Jeg tog derover og skulle spille en kamp mod Coventry, hvor Gordon Strachan var træner. Der scorede jeg to mål og lagde op til et, og så ville de faktisk gerne have mig. Der gik dog et halvt år, inden vi blev enige, da vi lige skulle være enige om nogle ting, og så løb det lidt ud. Vi fik det dog i stand efterfølgende. Jeg var så heldig, at min lillebror (Peter Løvenkrands, red.) også kom til derover et par måneder efter, så vi havde hinanden.

Stor omvæltning

I maj 2000 skrev den skotske klub kontrakt med Tommy Løvenkrands, og inden længe skulle han i ilden mod nogle af de bedste spillere i verden.

– Det var en stor omvæltning. Vi havde måske i AB en 4.000 tilskuere, og så kom jeg til Skotland og skulle spille mod Rangers, hvor der pludselig sad 48.000 tilskuere, og det var noget andet fodbold, end man spillede i Danmark og en anden kultur generelt. Det var svært i starten at skulle finde sig til rette, men efter et halvt år begyndte det at gå rigtig godt, og vi var superglade for at være derovre. Det var en superdejlig klub at være i, og vi fik nogle superoplevelser familien og jeg.

Var det ikke en noget anderledes mentalitet i Skotland, end hvad du var vant til i Danmark?

– Det var meget mere professionelt. Hvis man ikke leverede, så lejede de bare én ud. Det var ikke som herhjemme, hvis det var lidt blødere end i Skotland. Ellers skulle man kigge langt efter noget. Det var også en anden kultur, det der med, at man kom op efter kampene, og alle sponsorer var der. Så kunne man få øl, lige efter man havde spillet. Nogle dage kom man næsten hjem lidt halvsnalret, fordi man ikke havde fået nok væske og bare havde fået øl. Det var bare deres kultur.

Tommy Løvenkrands nåede at være to og et halvt år i skotsk fodbold, og her fik han mange store oplevelser. En kamp slår dog dem alle.

– Det var vildt at løbe ind på Ibrox til min allerførste kamp for 48.000 mennesker. Det var en vild oplevelse at løbe ind på banen og lige pludselig opleve så mange mennesker og så meget larm omkring én og så spille mod Rangers. Det var en kæmpe oplevelse.

Han spillede over for mange hårde modstandere, men én bestemt sprang ekstra i øjnene.

– Jeg spillede faktisk over for Didier Agathe, da jeg spillede mod Celtic. Jeg var pænt hurtig, men han var også sindssyg hurtig, så det var et match, at vi skulle jagte hinanden ned af kanten. Det var nogle hårde drenge.

Skotland betyder meget

Kantspilleren ville egentlig gerne være blevet i Skotland, men St. Johnstone rykkede ned i den næstbedste række i sommeren 2002. Derfor havde klubben ikke råd til at beholde danskeren. Der var dog bud fra Danmark og Esbjerg, og så slog Løvenkrands til i marts 2003.

– Det var sådan, som det blev. Vi røg jo ned i 1. division i den sidste hele sæson, som jeg var der, og klubben kunne ikke matche det, som jeg fik i løn, hvis de skulle forlænge med mig. Så fik jeg et tilbud fra Esbjerg, og de var interesserede i at hente mig hjem, hvis det nu var. Så blev vi enige om, at det var det, som vi gjorde. Så kom jeg hjem til Danmark og familien igen, men vi ville rigtig gerne være blevet i Skotland. Det var slet ikke det, men nu faldt det ud til, at jeg kunne komme til Esbjerg, og så sagde vi ja til det.

Hvilken betydning har Skotland for dig i dag?

– Min bror bor stadig i Skotland og har kone og børn derovre, og jeg snakker stadig med en masse derovre fra. Jeg er superglad for landet og kulturen, som er derovre. Det er et fantastisk sted at være, så vi trækker os derover af, når vi har muligheden for det.

Tommy Løvenkrands blev købt som erstatning for Jan Kristiansen, der skulle sælges til udlandet. Det skete dog ikke til at starte med, og det ærgrede Løvenkrands en smule. Han var dog glad for at spille på holdet trods skiftende positioner.

– Det, som jeg blev købt hjem til, var lige pludselig ikke tilfældet, da klubben ikke kunne få solgt Krølle (Jan Kristiansen, red.) i sin tid. Det var planen, at han skulle skydes af, og så skulle jeg overtage for ham. De kunne ikke få solgt ham, og så blev jeg mere en lappeløsning på forskellige pladser, fordi jeg kunne spille forskellige steder på banen.

– Lige pludselig spillede jeg lidt midterforsvarer og højre kant, og alt andet end hvad jeg var købt hjem til. Så det var da mega træls, men jeg elskede bare at spille fodbold, så det var det, som jeg gerne ville. Om jeg så skulle spille midterforsvarer, eller hvad det nu var, så var det det, som jeg gjorde.

Ærgrede du dig over, at du tog hjem til Esbjerg?

– Jeg ærgrede mig ikke over, at jeg tog hjem. Jeg var superglad for at være i Esbjerg, og vi havde også et supergodt hold, da jeg kom hjem. Vi blev nummer tre den første hele sæson, hvor jeg var hjemme, og jeg spillede på den plads, som jeg gerne ville. Jeg indfandt mig med det, som det var, og jeg var glad for at komme hjem til Esbjerg. Jeg bor stadig herovre, og det havde jeg ikke lige regnet, men det er nogle gange, sådan det ender.

Tommy Løvenkrands peger på bronzemedaljen med Esbjerg i 2004 som det største i Esbjerg-tiden, hvor det vestjyske hold stod stærkt med spillere som Jess Thorup, Jan Kristiansen og Hans Henrik Andreasen.

Anstrengt forhold til Troels Bech

Kantspilleren understreger, at han havde en god tid i Esbjerg, men da Troels Bech blev ansat som træner i 2006, gik det ned ad bakke for Løvenkrands. Han kom på kant med Bech, og et exit fra Esbjerg var uundgåeligt. Først blev han lejet ud til SønderjyskE fra august til december 2006, og det blev vekslet til en permanent aftale i februar 2007.

– For det første var jeg virkelig ærgerlig over, at jeg skulle væk fra Esbjerg af, fordi jeg syntes stadig, at jeg kunne bidrage. Jeg faldt ikke så godt i spænd med Troels Bech, så da jeg fik chancen for at komme derned, gjorde jeg det, og jeg havde snakket med Henrik Hansen og nogle af de andre drenge, som jeg havde spillet med i Esbjerg. Så det, at jeg fik muligheden for at komme derned, så tænkte jeg, at det skulle jeg. Det var heller ikke så slemt at skulle køre derned. Jeg var glad for at være i SønderjyskE. Det var bare ærgerligt, at vi ikke rykkede op det første år, for vi lå til det, men vi smed det så væk til sidst.

Hvorfor tror du, at du ikke faldt godt i spænd med Troels Bech? 

– Nogle gange får man nogle trænere, som har et andet syn på en trup, end den forrige træner havde. Jeg krydsede klinger med ham indimellem, så derfor blev det lidt halvt, og så kunne vi lige så godt finde ud af, at der skulle ske noget andet.

Det blev til et år i den sønderjyske klub, hvorefter Tommy Løvenkrands i januar 2008 valgte at lægge støvlerne på hylden. Han var træt af timerne på landevejen, og Løvenkrands ville i stedet for bruge mere tid med familien.

– Jeg var rimelig afklaret med det. Jeg ville sagtens have kunnet spille videre, men jeg var lidt træt af at køre turen til sidst, og børnene var blevet større. Nu havde jeg alligevel haft 11 år som professionel, hvor man havde kørt rundt. Hvis så jeg havde fundet noget nyt og skulle flytte et andet sted hen. Min kone havde et job herovre, og mine børn gik i skole, så vi skulle ikke flytte mere, så jeg havde det faktisk fint nok med, at jeg kaldte den på det tidspunkt.

Ville spille sammen med søn

Han har dog ikke kunnet slippe fodbolden helt, og kantspilleren har siden karrierestoppet på topplan holdt sig i gang på serie-niveau.

– Jeg startede med at spille noget Old Boys sammen med nogle drenge i Esbjerg, og det hold endte vi så med at stoppe. Så begyndte jeg at spille lidt Serie 3 sammen med nogle, men så kom den gamle fodboldspiller op i mig, og så spurgte vores Jyllandsserie-hold inde i Esbjerg, om jeg ikke ville træne med dem. Det ville jeg så godt, og så har jeg faktisk spillet i Jyllandsserien i en fire-fem år.

For et år siden skiftede han Esbjerg fB’s Jyllandsserie-hold ud med Sædding/G IF, der på daværende tidspunkt lå i Serie 1. Grunden til, at den nu 46-årige Tommy Løvenkrands spiller videre, er kærligheden til fodbolden. I Jyllandsserie-klubben har han endda fået den ære at spille sammen med sin søn Christian Løvenkrands. Holdet har også tidligere Esbjerg fB- og AGF-spiller Jesper Lange i truppen.

– Jeg synes jo stadig, at det er sjovt at spille fodbold. Jeg har næsten aldrig været skadet i min karriere, så jeg har ikke døjet med alle mulige åndssvage ting og alt sådan noget, for så ville jeg nok ikke have spillet, hvis det endelig var. Nu har jeg været rigtig meget forskånet, og så længe jeg kan være med, og jeg kan give noget til holdet og gøre en forskel, så synes jeg, at det er sjovt. Så fik jeg så muligheden at spille sammen med min søn her det sidste år i Sædding/Guldager, inden han skal ud og læse.

– Det var derfor, at jeg skiftede ud til Guldager. Det har været en sjov oplevelse, og så har jeg lidt fået ringen til at slutte. Jeg har trænet ham, da han var lille og været træner ude i Guldager, og nu spiller jeg sammen med en del af de drenge, som jeg trænede. Det er ret hyggeligt.

Stopper måske til sommer

Tommy Løvenkrands har trods sin alder været en markant profil på Sædding/G IF-mandskabet i Jyllandssserien i efteråret. Kantspilleren har gjort det så godt, at han er blevet nomineret til ‘Efterårets profil’ i Jyllandsserien ved LigaBold.dk Awards 2020. Livet som serie-fodboldspiller kan dog slutte til sommer.

– Jeg ser lidt, hvad der sker. Nu skal vi jo spille i Jyllandsserien 1, og det gør jeg færdigt, og hvis vi ryger op (i Danmarksserien, red.), så tror jeg nok, at jeg stopper. Jeg ved heller ikke, om jeg har lyst til at køre land og rige rundt mere. Nu må vi se, og det kan være, at jeg får lysten til det, men jeg tager lige den her halvsæson, og så må vi se.

Når han ser tilbage på karrieren, der blandt andet bestod af et udlandsophold i Skotland og 93 Superliga-kampe (54 for Esbjerg og 39 for AB), så er han stolt.

– Ja, det er jeg. Jeg har fået en masse sindssygt fede oplevelser og har fået lov til at prøve noget, som få får lov til nemlig at leve af sin hobby og sin sport. Jeg har fået sindssygt mange bekendtskaber og venner igennem fodbolden, så jeg synes helt klart, at det var været en superfed oplevelse, siger Tommy Løvenkrands til LigaBold.dk.

Kantspilleren var for et par år siden inde over U14-ligaholdet i Esbjerg, men det tog for meget tid, og derfor droppede han det igen. Derfor ser han heller ikke sig selv som træner i fremtiden.

46-årige Tommy Løvenkrands skal nu forsøge at slutte cirklen med manér i foråret, hvor Sædding/G IF spiller om en plads i næste sæson af Danmarksserien. Sædding/ G IF’s første kamp i Jyllandsserien 1 i foråret er planlagt til at skulle forløbe 5. april, og her er modstanderen netop Esbjerg fB.

[TheChamp-FB-Comments language="da_DK"]