Jyllandsserien Pulje 1

Seriernes stjerner: Fra EM-kvalifikation til Jyllandsserien

Randers Freja (Foto: Dorthe Adelfred)

30. juni 2017.

En 39-årig Chris Sørensen takker af på sin sidste professionelle kontrakt efter tre sæsoner i 1. division med Vendsyssel FF, der var krøllen på en karriere med tæt på 300 Superliga-kampe for Randers FC og OB, Europa League-deltagelse og ikke mindst fem danske landskampe på CV’et.

Venstrebacken med det præcise venstreben sagde dog ikke farvel og tak til det runde læder.

I stedet fortsatte han som spillende assistenttræner på Randers Frejas Danmarksserie-hold, der siden rykkede i Jyllandsserien, hvor Chris Sørensen nu er spillende cheftræner. Den stilling passer han ved siden af sit arbejdsliv som selvstændig i et firma, der startede som en vinduespudsertjans men nu også udøver flere håndværk.

En ny tilværelse, der holdt Chris Sørensen fra at dumpe ned i det hul, som nogle fodboldspillere havner i, når karrieren og den sidste kontrakt ophører fra én dag til en anden.

– Et eller andet sted, så har det været en god måde at trappe ned på. Nogen stopper måske helt fra den ene dag til den anden, og det kan skabe et stort tomrum. Der synes jeg, at jeg har haft nok at lave, og det har været en god overgang i forhold til at slippe fodbolden fuldstændig.

– Jeg har på intet tidspunkt haft følelsen af at være i et hul eller haft problemer. Jeg har haft noget at lave, siden jeg stoppede, og det har været vigtigt for den del. Jeg gjorde mig jo tanker om, hvad der skulle ske, siden jeg blev 30, siger han og uddyber om sit arbejde som selvstændig:

– Det er mega dejligt at kunne styre hverdagen selv, og det er jo en helt anden frihed end den, man havde som fodboldspiller, hvor man var afhængig af de rammer, der var.

Har det været hårdt at vænne sig til i forhold til den fritid, man har som professionel fodboldspiller?

– Nej, jeg har haft travlt gennem karrieren også. Jeg har altid været god til at aktivere mig selv med nogle projekter, fordi jeg har svært ved at sidde stille og svært ved at lægge mig på sofaen, så jeg har faktisk ikke oplevet den store omvæltning.

Andre idéer end tossede trænere

I Randers Freja nyder nu 42-årige Chris Sørensen at kunne afprøve nogle idéer fra sin egen karriere, hvor træneres valg og øvelser kunne frustrere.

– Det er fedt selv at kunne sætte sit præg på fodbolden. Jeg kan jo få svar på nogle af de tanker, jeg havde om nogle af de tossede trænere, jeg har haft igennem tiden, som lavede øvelser, der ikke gav nogen mening.

– Det er sjovt at se, om jeg egentlig kan overføre de idéer, jeg havde, eller om det bare var en god idé i ens eget hoved, og så er det bare en god måde at fortsætte i miljøet på.

I sin sidste tid i Vendsyssel rykkede Chris Sørensen ind i midterforsvaret, og der er han fortsat i Randers Freja.

– Det bliver ikke til så mange overlap fra backen længere. Det har været med at lære sine begrænsninger at kende, og så må man jo bare indstille sig på, at kroppen forfalder stille og roligt, så jeg står mest tilbage, selv om det kan være svært ikke at blive lokket frem.

Fra EM og CL-kvalifikation til udekamp mod Gug

Med en lang karriere i ryggen, der blandt andet bød på Champions League-kvalifikation, EM-kvalifikation med Danmark og Europa League-kampe, så er det noget mere ydmyge rammer, der møder den 42-årige midtjyde i Jyllandsserien.

I foråret venter Gug, Tjørring IF og Hjørring IF blandt andre, men det er ikke svært at omstille sig til, siger Chris Sørensen.

– Det handler jo om at omstille sig på omgivelserne. Det er jeg nødt til. Jeg kan ikke leve i min egen boble og tænke, at niveauet er et andet, end det er, så bliver det ikke så sjovt.

– Min glæde kommer ved at kunne se, at spillerne kan lide at komme til træning, se, at de har det godt og får noget ud af det. De gider, og så er det sjovt at være en del af, siger han til ligabold.dk.

Prioriteterne kan frustrere

Selv om fodbolden er flere niveauer under det, som den tidligere Superliga-back har spillet på tidligere, er der ikke grobund for de store frustrationer på grund af niveauet.

– Der er jo selvfølgelig nogle fejl engang imellem, hvor man tænker sit, men det må man leve med, så nej, jeg bliver ikke frustreret.

– Niveauet i Jyllandsserien er meget højere nu, og det er yngre spillere, end det var førhen. Mange spillere har jo også været igennem et U19-miljø, og så bliver niveauet ikke så lavt. Det er stadig kloge spillere, og de er gode på bolden, så det har ikke været så galt at vænne sig til.

Til gengæld kan familiefødselsdage, middage og fester sætte en stopper for fodbolden, og det passer ikke Sørensen så godt.

– Der er jo selvfølgelig nogle gængse ting i et elitemiljø, som ikke er med på det her plan. Det skal man omstille sig på. Her er fodbold ikke alt, selv om det i mine tanker er sådan, at man spiller fodbold, når man spiller fodbold.

– Man går ikke til fødselsdag eller ud at spise, når der er planlagt fodbold – det gør man på et andet tidspunkt, men det er ikke altid sådan, der prioriteres her.

Ingen drømme om trænerkarriere – lige nu

Chris Sørensen er i gang med sin tredje sæson som træner, og selv om han gerne så Randers Freja i Danmarksserien, så er ambitionerne ikke til mere – i hvert fald ikke lige nu, siger den selvstændige vinduespudser og fodboldtræner.

– Fodbold er en livsstil, og det skal man være indstillet på. Jeg har to drenge på seks og ti år, så hvis jeg skal have mulighed for at se dem, så skal jeg ikke have fuld tid på fodbolddelen.

– Jeg har valgt at gøre det sådan her, og ved siden af har jeg min egen butik, så det trives jeg med. Hvordan det så ser ud, når børnene er store, må tiden vise – men lige nu passer det fint, sådan her.

Chris Sørensen spillede i sin karriere 297 Superliga-kampe, scorede 19 mål og bidrog med 43 oplæg. I 1. division blev det til 105 kampe med tre mål og ni oplæg.

[TheChamp-FB-Comments language="da_DK"]