Danmarksserien Pulje 2

Stor rift om serietræner: Har fået drømmejob

Jan Faber – Foto – Holbæk

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

Den tidligere Vordingborg-cheftræner Jan Faber var ellers indstillet på at holde pause fra fodboldverdenen i lidt tid grundet det hårde brud med Vordingborg IF tilbage i november.

Her havde han stor resultatmæssig succes, hvor Faber blandt andet med til at rykke Vordingborg IF fra Serie 2 til Danmarksserien på tre år.

Den rutinerede træner har dog allerede valgt at kaste sig over et nyt trænerjob.

45-årige Jan Faber siger til LigaBold.dk, at han har fået forespørgsler fra 2. divisionsklubber og ned, der ønskede at tilknytte ham, men Danmarksserie-klubben Holbæk B&I endte med at løbe med ham.

Faber er meget beæret over, at mange klubber kan se hans kvaliteter.

–  Allerede dagen efter, hvor det blev meldt ud (at han var blevet opsagt i Vordingborg, red.), skrev folk, om man var okay, og om man ville kontakte dem (klubber, red.) angående forskellige jobs. Det rørte mig, men jeg var rigtig dårlig til at svare. Jeg har virkelig været langt nede, ked af det og ramt og er også ked af det på de mange frivillige og spillernes vegne. Der var bare meget at se til.

– Det ligner mig slet ikke at svare, så der gik lige et par dage, før jeg svarede. Jeg skrev, at det var megafedt, at de kontaktede mig, men at jeg kunne ikke noget som helst lige nu. Der kom relativt mange forespørgsler, om jeg havde lyst til at være med til noget. Så fandt min familie og jeg ud af, at hvis det skulle være noget, så skulle det være længere væk fra Vordingborg, så man ikke hele tiden ville blive konfronteret med det.

– Jeg er stadig ramt af det, og så kom der nogle klubber på højt niveau langt væk, der forhørte sig, som jeg aldrig har været i nærheden af og måske ikke kommer igen. Så var der noget i 3. division og Danmarksserien og lidt fra Sjællandsserien og lidt under og lidt på damesiden, og jeg synes, at det var voldsomt. I julen var jeg til nogle møder angående nogle spændende projekter. Jeg er rigtig beæret og havde slet ikke regnet med det, siger Jan Faber til LigaBold.dk.

Jan Faber fik indskrænket feltet til fire klubber, men Holbæk endte med at løbe med Fabers underskrift, da den vestsjællandske klub har en stolt tradition, mener han, og klubben stemmer godt overens med Fabers værdier.

– Min mavefornemmelse var, at jeg rigtig gerne ville være assistent et eller andet sted, bare for at lære og komme i baggrund og samle kræfter, for at finde ud af, hvad jeg ville med fodbold. Mit fokus lå der i første gang. Jeg havde valgt fire ud, og det var en cheftrænerstilling og tre assistentroller med rigtig frie hænder. Der var stor forståelse for det, for jeg har en familie og to relativt små piger, der skal køres til ting. Det skulle hænge sammen. Så blev det mere eller mindre assistenttrænerjobs til sidst, og så var der to jobs til sidst.

– Jeg havde dog snakket meget med Morten Rutkjær, der har været i Grønland, og han var blevet sportschef i Holbæk. Jeg så omgivelserne, som de har, og han er bare verdensklasse. Han har forståelse for de ting, som jeg har været igennem, og samtidig er Holbæk ved at bygge noget fedt op. Jeg kan godt huske fra min spillertid, at det var et godt hold, også med Holbæk Sportsby. Det er nogle vanvittige forhold, synes jeg, og jeg har slet ikke haft de muligheder og det setup før.

– Inden Marc Thevis tog til Hillerød, skulle jeg faktisk ansættes i en assistentrolle, og det var megafedt, og det lå til højrebenet. Det lå uden for lokalområdet, og samtidig var det ikke længere væk, end man kunne overskue det. Det var mellem jul og nytår, og så skulle folk have et svar. Jeg er ikke så god til at sige nej og gøre nogle kede af det, men der er masser af trænere, og det har jeg lært meget af.

Situationen blev pludselig en anden, da den daværende Holbæk-cheftræner Marc Thevis blev hentet til Hillerød som assistent. Nu stod Holbæk og manglede en cheftræner, og det skulle Faber lige tænke en ekstra gang over.

– Da Rutkjær (Morten Rutkjær, red.) kom hjem fra ferie, så ringede han og sagde, at situationen havde ændret sig, at det faktisk var en cheftræner, som de manglede, og hvad jeg sagde til det.

– Det var ikke det, som var planen, men hvor mange muligheder får man for at bygge noget op for en top fire-traditionsklub i Danmarksserien. Det var dog med det forbehold, at Rutkjær skulle tage fat i spillerne, om det var den type, som de ville have. Jeg har måske nogle andre ting, som er anderledes, end hvad de har været vant til.

– Rutkjær har været fantastisk. Det er et kæmpe setup med målmandstrænere, assistenter og holdledere og alt muligt. Jeg har alligevel en ret stor rolle i det her, og det har jeg selvfølgelig tænkt meget over, men alligevel kunne jeg mærke, at det kildede lidt.

Et drømmejob

Han kalder jobbet i Holbæk for et drømmejob, og Faber mener, at den store interesse fra andre klubber langt fra kun skal tilskrives ham.

Faber understreger, at der skal gives kredit til alle Vordingborg-spillerne, tilhængere, frivillige og tidligere spillere for de flotte resultater og det fantastiske miljø, og at spillerne får den bedste anbefaling fra Faber med på vejen.

– Hvis jeg havde fået det at vide for nogle år siden, så havde jeg ikke troet på det, men jeg håbede det. Jeg har selvfølgelig et stort netværk, og jeg har også hørt, at jeg havde fået mange anbefalinger, og jeg tror, at det var 11, som der var blevet snakket med. Det er jo et skulderklap i en svær tid, som jeg også gerne vil give videre til de mennesker, som jeg har arbejdet sammen med. En ting er, at jeg har været cheftræner i Vordingborg, men jeg har ikke gjort alle ting. Vi har gjort det sammen. Vi har været fælles om det. Det er et drømmejob.

Han mener, at den store interesse har hjulpet ham i en svær tid.

– Jeg havde slet ikke set det komme. Jeg er megaglad. Den bekræftelse og anerkendelse betyder rigtig meget, også dem på højere niveau bekræfter mig i, at man gjort noget rigtig meget. Jeg har nogle gange haft den tvivl efter det her i Vordingborg, om jeg var helt på månen, når så mange spillere er stoppet (i Vordingborg, red.. Det har været fantastisk, og det har virkelig hjulpet mig rigtig meget.

Aftale på et halvt år

Faber har fået en kontrakt indtil sommer. Han har det også fint med at vige pladsen for en anden cheftræner, så han kan blive en del af trænerteamet i stedet for. Faber vil gøre, hvad der er bedst for Holbæk.

– Jeg er gået ind med den præmis, at vi har lavet en aftale på et halvt år. Hvis kemien er forkert eller Holbæk synes, at det er noget skidt, så skal Holbæk ikke ud at fyre mig, og jeg skal ikke sige op. Det er en kontrakt, der er opfyldt. Jeg regner med, at jeg skal være her længe.

– Jeg har været otte år i Herlufsholm og fire år i Vordingborg, så jeg render ikke bare afsted. Jeg har også sagt, at hvis de finder en cheftrænerløsning, der er helt optimal for Holbæk, så er der ikke sure miner der. Jeg har ikke noget behov for at komme med store armbevægelser. Jeg vil bare have, hvad der er bedst for Holbæk. Jeg vil selvfølgelig gerne være cheftræner og føler, at jeg er bedst til det, men jeg tror også, at jeg vil være god som assistenttræner, siger Jan Faber til LigaBold.dk.

Holbæk indtager fjerdepladsen i Danmarksserien Pulje 2 med 19 point efter 14 kampe. Det er 15 point efter AB Tårnby i toppen af puljen.