Sjællandsserien Pulje 2

Succestræner efter serie-chok: Jeg er så ramt

Jan Faber (i midten) – Foto: Hans Kurt Frederiksen

Af Anders Jensen, redaktør på LigaBold.dk

For godt en uge siden kom det frem, at Jan Faber var blevet opsagt som cheftræner i Vordingborg IF efter fire år.

Her formåede han at rykke mandskabet fra Serie 2 til Danmarksserien på tre år.

I den seneste sæson rykkede holdet ned i Sjællandsserien, men projektet i Vordingborg kommer Faber ikke til at køre videre.

Lørdag fortalte Vordingborg-formand Morten Brandt til LigaBold.dk, at det var et økonomisk spørgsmål, der var grunden til, at Faber måtte forlade posten, da budgettet er blevet skåret til en tredjedel.

Blandt andet bliver de såkaldte amatørkontrakter skåret væk hos spillerne. Brandt sagde samtidig, at det ikke var muligt at lave et kompromis med Faber.

Den udlægning giver Jan Faber ikke meget for.

Han siger til LigaBold.dk, at han slet ikke fik mulighed for at tale om et kompromis. Den nu tidligere cheftræner i Vordingborg fortæller, at han gerne havde arbejdet gratis, hvis det havde gjort forskellen.

– Han (Morten Brandt, red.) var ikke interesseret i, at jeg skulle fortsætte, så han ville gerne have, at jeg selv skulle trække stikket, så nej, det har han ikke (kommet med et kompromis, red.). Jeg er kun skolelærer, men jeg kunne godt regne ud, at det ville være bedst for ham, at jeg selv var stoppet, for så kunne han have sagt til spillere, klub, sponsorer og ledere, at jeg var smuttet og stukket af. Det, som rammer mig, er, at det bliver gjort til noget udelukkende med økonomi, og selvfølgelig har det også noget med det at gøre, men det er jo kun en del af det. Jeg er godt klar over, at det er dyrt, men det er også os, der tjener rigtig mange penge.

– Sådan er det jo altså i de fleste klubber med seniorfodbold på et fornuftigt niveau. Det handler jo ikke om, at andre ikke skal have – tværtimod, men det ene udelukker jo ikke det andet, siger Jan Faber til LigaBold.dk.

Morten Brandt fortalte også, at mange frivillige har valgt at stoppe i klubben på grund af Jan Fabers afgang, og noget af det, som, Jan Faber er mest ked af, er, at frivillige, der har lagt krop og sjæl i Vordingborg, heller ikke skal være en del af klubben.

– Det er så lavt, og jeg synes, at det er tarveligt, at man ikke har været ærlig. Ærlighed vægter jeg rigtig højt, og jeg har også brugt sindssygt meget tid dernede, som en træner ikke gør normalt, men det har været mit eget valg.

– Jeg har også været ansat og fået løn for det, så der er ikke nogen, der skal have ondt af mig. Jeg er simpelthen så ramt. Mit hjerte ligger i et projekt med mange gode mennesker, som også er ramt, så jeg er skuffet på spillerne og ledernes vegne. Det er ikke mig selv, for jeg skal sgu nok komme videre.

– Det handler ikke om mig, men om spillerne, de frivillige ledere, klubben og sponsorerne. De frivillige har været meget respekteret her. Når jeg tæller de frivillige, blandt andet har ‘Sjønne’ (Hans-Jørgen Henriksen, red.) stået for sponsorer, og ‘Puma’ (Bjarne ‘Puma’ Hansen, red.) har været holdleder i over 30 år, er der jo 10-12 stykker, der er væk. Hvor finder man lige dem igen?

– De har saftsuseme lagt mange timer og sjæl i den her klub, og det forstår jeg godt, for det er et dejligt sted med rigtig mange dygtige og søde ungdomstrænere, ledere og generelt bare gode mennesker.

– De har aldrig gjort noget, og så skriver Morten Brandt, at det er naturligt, at der er mange frivillige, der stopper, når jeg stopper. Det har ikke noget med mig at gøre. Der har været mange andre trænere og bestyrelse før mig. Jeg har haft ‘Puma’ og fotografen i røret, og de græd.

– Folk lægger deres hjerte og sjæl i det. Det er mere end bare en fritidsinteresse. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke giver dem muligheden for at fortsætte. ’Puma’ har været der i 30 år. Det er decideret uhørt, og de frivillige har jo ikke været en del af den økonomiske ballast, så hvorfor stopper de mon?

Artiklen fortsætter under billedet.

Ville have at Faber skulle trække sig

Jan Faber fortæller, at han i sommer blev kaldt til møde med Morten Brandt. Her var sponsor og fodboldinteresserede Nickolai Jørgensen fra Kids Coolshop kommet i bestyrelsen, og han havde været at se opstarten og træningskampe, så det var naturligt, at han kunne være talerøret i bestyrelsen, mener Faber.

– Det affærdigede Morten Brandt, da han ordret sHer ses Vordingborg-holdet med Jan Faber helt til venstre i rød trøje. Foto: Hans Kurt Frederiksen

agde, at det bedste for klubben var, at det var ham, der var vores mand i bestyrelsen. Vi undrede os jo rigtig meget, da Nickolai (Nickolai Jørgensen, red.) gerne ville, og jo havde fulgt holdet og støttet længe. Især også fordi, Morten ærligt og forståeligt meldte ud, at han ikke havde tid. Det kan jeg godt forstå, at han ikke havde, siger Faber.

I foråret fik Jan Faber forlænget sin kontrakt til 31. december 2023, og i august blev Faber inviteret til et netværksmøde med partnerne.

Her blev der fortalt om store ambitioner af bestyrelsen, der indebar, om man gerne ville i Danmarksserien og 2. division på sigt, og i den forbindelse skulle partnerne hjælpe. Her var der intet under opsejling, fornemmede Faber.

Klubben spillede de sidste kampe i efteråret, hvor mandskabet blandt andet fik en ordentlig mavepuster, da Benjamin Rud Jensen noget chokerende faldt om efter kampen mod Nakskov. Det tog hårdt på spillerne og lederne.

– For cirka tre uger siden fik Nickolai (Nickolai Jørgensen, red.) så lov til at står for herresenior, og vi havde et fedt møde med alle os ledere og spillere. Her blev vi første gang i fire år præsenteret for en plan, hvor klubbens talentfulde U17- og 19 skulle op at træne med. Det var en plan med en fodboldskole, som spillerne og vi skulle stå for, og det var for alle klubbens drenge og piger.

– Spillerne bød ind med, at de rigtig gerne selv ville male og ordne truppens omklædningsrum. Der var rigtig god stemning, og den her gruppe drenge er altså noget særligt, og det er de bare. Pludselig havde Nickolai trukket sig fra bestyrelsen og arbejdet med os, men vi fik ingen rigtig forklaring af Morten Brandt på dette, så vi undrede os naturligvis voldsomt, siger Jan Faber og tilføjer:

– Vi blev kaldt til møde igen med Morten Brandt og den ungdomsansvarlige, og først fik alle vi ledere kastet i hovedet, at der ikke var penge til sidste rate, og budgettet var nede på en tredjedel, og det var kun, hvis alt gik vel, og derfor kunne projektet ikke fortsætte.

– Jeg sagde direkte, at det kunne man simpelthen ikke være bekendt, men der var intet at gøre ved det. Dernæst kom spillerne, og de fik den samme besked, og de blev naturligvis kede af det. De og jeg spurgte til, om man havde snakket med sponsorerne for at høre, hvorvidt vi kunne finde ud af noget sammen, men det ville han ikke rigtig svare på, men efter vi havde presset på, ville han høre om, hvorvidt der var interesse for projekt og møde hos sponsorerne.

– Han lovede svar næste dag, men det kom ikke. Dagen efter igen skrev Nicklas Rasmussen (Vordingborg-anfører, red.) til ham, og han ringede op og sagde, at han havde spurgt alle partnere/sponsorer, og der var ikke opbakning. Det kom derefter på skrift til spillere og ledere i et opslag på Facebook.

– Så ringede min telefon, og jeg fik samme sang, som Nicklas havde fået, og han ville gerne høre, hvor jeg stod. Jeg var ikke udpræget modtagelig lige der og både vred og ked af det, så jeg bad om at få ro, men Morten ringede igen for et hurtigt svar, siger Jan Faber.

Her fortalte Brandt ifølge Faber, at ingen spillere ville fortsætte. Kort tid efter blev Faber tilbudt selv at sige op, men det afviste han.

– Han ville så gerne have, at vi meldte ud, at vi var blevet enige. Det ville jeg naturligvis heller ikke lyve om, så det endte med en fritstilling.

– Ingen er blevet spurgt. Jeg er ikke blevet spurgt i løbet af hele efteråret, om jeg kunne ned i løn. Ingen er blevet taget med undervejs. Der er på intet tidspunkt sagt noget som helst, og jeg undrer mig over, hvordan man kan lave nyt budget i juli/august, og tre måneder efter er det hele væltet. Jeg tænker, at der har siddet nogen og holdt øje med indtægter og udgifter, der er ansvarlige for det her. Jeg og vi har i hvert fald ikke haft et dankort, hvor der har stået VIF på.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Vordingborg er der et stort fællesskab. Her taler Jan Faber til Vordingborg-spillerne. Foto: Hans Kurt Frederiksen

Skriger til himlen

Faber undrer sig meget over, hvad der er sket, siden han forlængede sin kontrakt til nu i forhold til økonomien i klubben, og den tidligere Vordingborg-træner siger, at holdet ikke har kostet klubben det store i forhold til andre udgifter i efteråret.

– Når han (Morten Brandt, red.) har sagt til dig, at det slut med de der goder – vi har kørt i bus to gange, og det har vi selv betalt igennem ting, som vi har lavet på eksempelvis lotteri. Vi har fået seks bolde, som jeg har købt og fået sponsoreret. Vi har ikke fået nyt tøj af nogen art, og vores assistenttræner har arvet den helt gamle assistenttræners tøj, hvor man har fået trykt over med sort og så initialer. Der er ikke noget, som der har kostet klubben noget som helst. Vi har ikke bekostet dem noget.

Så når Morten Brandt siger, at det har noget med økonomi at gøre. Hvad siger du så?

– Så siger jeg, at det er dybt uansvarligt, at han ikke er kommet løbende og spurgt os til, hvad vi kunne gøre sammen. Vi har intet hørt, men det er den nemme forklaring, som alle kan forholde sig til.

– Problemet er bare, at han slet ikke har hørt alle sponsorerne. Faktisk ved jeg ikke hvem af sponsorerne, men det skulle efter sigende være de vigtige, men jeg har snakket med mange, og ingen af dem er blevet spurgt, og umiddelbart undrer jeg mig da også over, hvordan man vurderer, hvem der er vigtige, for hvis økonomien er så sløj, som han siger, så tænker jeg, at alle sponsorer og partnere er lige vigtige.

– Jeg har svært ved at forstå, at man ikke har sendt en mail til alle og spurgt til, om man havde lyst til at mødes med spillerne, for det var faktisk bare det, vi bad Morten om at høre dem om. Efterfølgende har jeg da også hørt, at flere er rigtig kede af, at de ikke havde fået det tilbud, for hverken sponsorer, klub eller vi kunne have tabt noget ved det – tværtimod, men Morten sagde i slutningen af mødet, at han var bange for elitenetværkets renommé, hvis man gjorde dette.

Det mest triste for Jan Faber er ikke sin egen jobsituation. Han er mere ked af det på vegne af de frivillige og spillere, der har brugt mange timer i klubben, og nu føler sig nødsaget til at forlade Vordingborg.

– Det er mennesker, der har investeret så mange timer af deres liv. De vil klubben. Jeg kan ikke forstå, at man kan tillade sig at vende det om til udelukkende et økonomisk spørgsmål uden at forsøge at finde en fælles løsning.

– Jeg er også godt klar over, at det er en side af det, men jeg synes, at man i første omgang skulle høre på, hvad folk havde at sige.

Faber mener, at klubben har udviklet sig til at blive et samlingspunkt for byen, siden han kom til klubben i Serie 2.

– Jeg synes lige, at vi har skaffet klubben en rigtig fin økonomisk gevinst og oplevelse ved pokalkampen mod Vejle, som jo ikke kunne være med i budgettet, eftersom der først er trukket lod til den efterfølgende. Der var en masse glade ledere, frivillige, sponsorer, borgmester, børn, spillere og generelt tilskuere. Det er jo et fælles projekt, hvilket vi øvrigt har haft fokus på, siden vi lå i Serie 2.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Faber (i midten). Foto: Hans Kurt Frederiksen

Gider ikke at kaste med mudder

Han synes dog, at det er foruroligende, at flere frivillige har valgt at stoppe. Ifølge Faber er det helt unikt, at der er så mange frivillige, som der er i Vordingborg. De koster jo absolut ingenting andet hjerteblod, nævner Faber.

– Jeg kunne kaste med en masse mudder, men det gider jeg ikke. Jeg har det skidt med den her oplevelse og er enormt skuffet og ked af det. Derfor har jeg også bedt om tid fra de klubber, der henvendt sig. Lige nu hælder jeg mest til at spille noget “tykkemandsfodbold”, men på den anden side tror jeg også, at vi bliver trætte af hinanden herhjemme, hvis det sker.

– Min ældste datter har meget svært ved at forstå det og spørger til, hvad jeg har gjort, siden vi ikke skal derned igen. De elsker at komme der og lege samt hyggesnakke med de frivillige i kiosken og så videre. De har været helt fantastiske ved min familie. Jeg bilder mig selv ind, at jeg har fået venner for livet. Det havde jeg sgu aldrig regnet med, da “Trold” og jeg startede op i januar 17 i Serie 2.

– Det skriger til himlen. Jeg har snakket med mange ledere og bestyrelsesmedlemmer om det her. Det skriger til himlen om, at der er et eller andet galt.

Faber siger, at han er skuffet over, at der ikke har været fornødne samarbejdsvillighed hos bestyrelsen, der kunne have gjort en forskel.

Han undrer sig også over, at Vordingborg-bestyrelsen ikke sagde tak for denne gang til ham efter den sidste kamp mod Haslev i efteråret, hvis klubben allerede vidste, at han var fortid. Det kalder han ‘mangel på klasse og ærlighed’.

– Jeg har haft en fin kontrakt, ingen tvivl om det, men der er ingen, der har spurgt, om jeg kunne ændre den eller gøre noget ved det. Så kunne vi have snakket om det, siger Jan Faber til LigaBold.dk.

Jan Faber nævner endvidere, at han har sendt en mail til sponsorerne, som LigaBold.dk er i besiddelse af, hvor han udtrykker, at det er lige meget, om han står i spidsen for holdet, bare sponsorerne vil tage en dialog med spillerne og Vordingborg om at finde løsning.

– Jeg er bare sindssygt ked af det, og jeg har ikke haft mulighed for at sige farvel til drengene fysisk, men jeg har haft dem alle i telefonen de seneste dage, og det har været dejligt. Der har endda været forslag om at finde en klub sammen, men hvem søger lige en hel trup, ledere og trænere? Det er jo ikke en mulighed, men selvom spillerne jagtes så vildt af andre klubber nu, så har jeg den fornemmelse, at de rigtig gerne vil hinanden stadigvæk, og skal jeg være endnu mere ærlig, så har vi aldrig været stærkere fælles end efter oplevelsen med ’Benji’ (Benjamin Rud Jensen, red.).

– Fodbold kan så mange ting med mennesker, og der har været masser af fede oplevelser sammen, og jeg mener virkelig, at vi også sammen med sponsorerne har haft nogle vanvittig sjove arrangementer, og jeg har aldrig mødt andet end velvilje fra de mange partnere. Er du sindssyg en klump i maven, jeg får igen.

– Det gør sgu ondt, men måske er man vokset fra hinanden, og er det tilfældet, ja, så må jeg bare takke for at have været en del af den fantastiske rejse, som jeg slet ikke forstår, skal være slut, men det er desværre ude af mine hænder, men var jeg bestyrelsen, ville jeg skynde mig at kalde sponsorer, frivillige og spillere til et møde i en fart, og jeg ønsker dem alle alt det bedste. Ingen er over klubben, hverken spillere, trænere, ledere eller formand, afslutter Jan Faber med til LigaBold.dk.

Vordingborg IF indtager femtepladsen i Sjællandsserien Pulje 2, og nu skal klubben jagte en ny træner.